Tillit kan inte köpas för pengar. När tilliten mellan människor skadas växer istället misstänksamhet och fientlighet. Vi ser det i Sverige idag på olika sätt, bland annat genom ökande antisemitism och antimuslimsk rasism. Vi tar detta på allvar och är övertygade om att förändring måste börja med oss själva.
Sveriges interreligiösa råd ska vara en enad röst mot antisemitism, antimuslimsk rasism och all form av rasism. Vi ser interreligiösa råd och initiativ som en nyckel i att bygga relationer mellan olika grupper, minska stigmat kring religion och tro, samt sprida kunskap och mobilisera kring viktiga samhällsfrågor.
Med Projekt Tillit vill vi fördjupa våra relationer och förståelse för varandra. Vi vill kartlägga det interreligiösa landskapet i Sverige, stärka vår egen kompetens och utveckla metoder för att arbeta både inom våra egna samfund och ut mot samhället i stort – för vår samtid och vår framtid.
När konflikt och splittring hotar samhället behöver religiösa ledare och interreligiösa råd stå enade, ta ansvar och visa vägen framåt.
Projekt Tillit rustar de interreligiösa råden nationellt och lokalt med kunskap och metoder för att bättre bidra till ökad sammanhållning mellan människor.
KUNSKAPSINHÄMTNING OCH KARTLÄGGNING
För att få en tydlig bild av vilka behov medlemmar i SIR och i lokala interreligiösa råd i Sverige har för att stärka sitt arbete mot alla former av rasism genomförs enkät och enskilda intervjuer. Svaren och lärdomarna ligger till grund för utformningen av kommande utbildningar och för arbetet med att ta fram styrdokument som är anpassade till våra målgrupper. Enkäten ger oss kunskap om vilka förväntningar som finns på Sveriges interreligiösa råd som nationellt samlande organisation.
Under inspirationsdagarna för interreligiös praktik i Örebro håller vi en workshop där vi också får möjlighet att mötas personligen, dela erfarenheter och samla värdefull input.
Det finns redan en mängd forskning, metoder, utbildningar och resursmaterial som kan stötta det interreligiösa arbetet. Vi kartlägger befintliga resurser för att skapa ett användbart urval – ett stöd för interreligiösa råd och initiativ som vill hitta rätt verktyg för just sin verksamhet.
UTBILDNING OCH SEMINARIER
Vår tid präglas av förenklingar, ryktesspridning och polarisering. Religiösa ledare och interreligiösa sammanhang behöver lägga mer tid på att skapa tillit och trygga ramar kring arbetet för att kunna agera snabbt och med kraft när händelser i samhället kräver det. För att ge medlemmar i Sveriges interreligiösa råd en gemensam kunskapsgrund börjar vi med att sätta oss i skolbänken.
Läs mer om utbildningarna via länkarna nedan.
EN NY PODD OCH NYA RÖSTER I ETERN
Under våren spelar vi in en poddserie med målet att skapa möten och samtal mellan människor från olika generationer och religiösa bakgrunder om tro och samhälle. I varje avsnitt ställer unga frågor till religiösa företrädare inom Sveriges interreligiösa råd om aktuella frågor som påverkar vardag och framtid i Sverige.
I en tid där den offentliga debatten ofta präglas av högt tempo och skarpa motsättningar vill vi bidra med fördjupning och förståelse. I podden får de som själva utsätts för antimuslimsk rasism, antisemitism och annan diskriminering komma till tals. I stället för att bli omtalade är det de som för samtalen, delar sina perspektiv och deltar aktivt som självständiga aktörer i samhällsdebatten.
Podden produceras i samarbete med Tillsammans för Sverige och finansieras av Lunds Missionssällskap.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så är du säker på att få veta först av alla!
METODER OCH STYRDOKUMENT TILL STÖD I INTERRELIGIÖST ARBETE
Sveriges interreligiösa råd har tagit fram en uppförandekod för rådets arbete och gemenskap. Ett viktigt uppdrag för projekt Tillit är att hjälpa till att hitta metoder för att arbeta vidare med dokumentet och konkretisera hur rådet hanterar konflikter, intolerans och polarisering i samhället och mellan olika grupper. Viktiga frågor att fortsätta arbeta med är till exempel: Hur får vi förståelse för varandras situation och hur kan de religiösa ledarna bidra till att skydda barn och unga mot antisemtism, antimuslimsk rasism och annan rasism i det läge som råder idag?
Projektet ska sammanställa metoder och ta fram strategier och styrdokument till stöd. Dessa kan också tjäna som modell för andra interreligiösa råd och initiativ.
OPINION
Snart är vi redo att dela mer om vår kampanj. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så är du säker på att få veta först av alla!
Datum: 3–4 oktober
Plats: Fryshuset, Stockholm
Målgrupp: SIRs medlemssamfund, lokala interreligiösa råd och initiativ, praktikernätverket, representanter från myndigheter, kommuner och civilorganisationer.
I början av oktober inbjuder vi till Stockholm för kunskaps- och inspirationsdagar. Förutom att presentera resultaten av projekt Tillit, kommer deltagarna att få ta del av forskning och lära om metoder. Programmet
Vi håller som bäst på att planera detaljerna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så är du säker på att få veta när anmälan öppnar!
Daphne Arbouz är doktorand vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Linköpings universitet. I hennes avhandlingsprojekt utforskar hon olika kopplingar mellan epistemiska gemenskaper och pedagogiska relationer inom ramen för det framväxande mångetniska Sverige. Hon arbetar också som projektledare för Tillsammans för Sverige.