Sveriges interreligiösa råd bjuder in till en serie webbinarier som syftar till att fördjupa kunskapen om rasism och dess kopplingar till olika religioner. Föreläsningarna är en del av Projekt Tillit, som stöds av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), och riktar sig till interreligiösa råd och medlemssamfund. Genom dessa webbinarier ges deltagarna möjlighet att ta del av forskning och samtida perspektiv för att bättre kunna bidra till samhällelig sammanhållning och förståelse. Här följer detaljerna om de kommande föreläsningarna:
3 februari 2025 – Introduktion till religion och rasism
Tid: 18:15–20:15
Plats: Online
Föreläsare: Tomas Poletti Lundström, doktor i religionshistoria och rasismforskare vid CEMFOR, Uppsala universitet.
Tomas Poletti Lundström ger en grundläggande introduktion till sambandet mellan religion och rasism, och hur dessa två begrepp genom historien har samverkat för att skapa och förstärka hierarkier och skillnader mellan grupper.
Denna föreläsning har redan ägt rum.
16 mars 2025 – Afrofobi och antiasiatisk rasism i Sverige
Tid: 15:00–17:00
Plats: Online
Föreläsare: Tobias Hübinette, forskare vid Karlstads universitet.
I denna föreläsning belyses antisvart rasism (afrofobi) och antiasiatisk rasism, med ett särskilt fokus på samtida uttryck i Sverige. Tobias Hübinette ger en översikt över dessa former av rasism och deras påverkan på minoritetsgrupper.
Denna föreläsning har redan ägt rum.
2 april 2025 – Antisemitism: Historiskt och idag
Tid: 18:15–20:15
Plats: Online
Föreläsare: Mathan Shastin Ravid, kanslichef på Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).
Mathan Shastin Ravid ger en inblick i antisemitismens historiska rötter och samtida uttryck, samt de fördomar, hot och attacker som judar utsätts för i Sverige och internationellt. Föreläsningen inkluderar en diskussion om antisemitismens koppling till det senaste kriget i Gaza.
Anmäl dig här >>
29 april 2025 – Islamofobi och representationer av islam i Europa
Tid: 18:15–20:15
Plats: Online
Föreläsare: Jonas Otterbeck, professor i islamologi vid Aga Khan University, London.
Jonas Otterbeck undersöker hur islamofobi och representationer av islam i Europa har utvecklats under de senaste fem decennierna. Föreläsningen fokuserar på de politiska och sociala konsekvenserna av denna utveckling och presenterar också verktyg för hur man kan hantera och förhålla sig till islamofobi i vardagen.
Anmäl dig här >>
Webbinarierna ingår i Sveriges interreligiösa råds initiativ för att stärka kunskapen och samarbetet mellan olika religiösa samfund och grupper för att främja ökad sammanhållning i samhället. Genom att delta får du möjlighet att fördjupa din förståelse för dessa viktiga frågor och utveckla verktyg för att motverka rasism i olika former.
Vi ser fram emot att se dig på dessa viktiga och insiktsfulla föreläsningar!