Projekt Tillit ska stärka de interreligiösa rådens roll som positiv samhällskraft

Interreligiösa råd och initiativ i Sverige fyller en viktig roll för att bygga relationer mellan olika grupper i samhället, minska stigmatiseringen kring religion och tro och för att informera och mobilisera kring viktiga samhällsfrågor.

När konfliktnivån höjs ställs än högre krav på interreligiösa råd och religiösa ledare att upprätthålla kontaktvägar, stå upp för gemensamma fri- och rättigheter och att vara en sammanhållande kraft i samhället.

– Sveriges interreligiösa råd såg behovet av att få överblick över det interreligiösa landskapet i Sverige för att samla oss, höja vår kompetens och hitta metoder för att jobba både in mot våra egna samfund och ut i samhället. Det ligger till grund för satsningen, säger Ingrid Lomfors, ordförande för Sveriges interreligiösa råd.

I dagarna har projektledarna Daphne Arbouz och Liam Sallmander börjat dra upp linjerna för sitt arbete. I uppdraget ligger bland annat att sammanställa ett kunskapsunderlag, intervjua interreligiösa råd och aktörer, ta fram metoder och förbereda utbildningar.

– Vi ser fram emot att få möjlighet att utmana och utveckla den etablerade interreligiösa dialogen bland vuxna utifrån våra erfarenheter av arbete med frågorna i relation till målgruppen unga. Utifrån vårt arbete inom Fryshuset är vi övertygade om att ungas perspektiv ofta bär på potentialen att öppna upp för nytänkande lösningar på olika samhällsutmaningar, säger Daphne Arbouz, som utöver sin roll som projektledare inom Tillsammans för Sverige har forskat inom ämnesområdena postkolonial feministisk teori, queerteori, kritiska ras- och vithetsstudier och kulturstudier.

Liam Sallmander är verksamhetsledare för Tillsammans för Sverige som drivs av Fryshuset och har mångårig erfarenhet av att arbeta gränsöverskridande med metoder som bygger tillit och ömsesidig dialog.

– En viktig del i detta arbete kommer att vara att lyssna in olika parter inom det interreligiösa Sverige, fortsätta tillits- och relationsarbetet tillsammans och stärka upp förutsättningarna för det interreligiösa arbetet att bli en starkt synlig samhällspåverkande kraft.

Projektet som finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, pågår under ett år och avslutas med en utbildningskonferens dit lokala interreligiösa råd, tillsammans med representanter från kommuner och andra aktörer i civilsamhället kommer att bjudas in.

Om projektledarna

En person med lockigt hår och skägg ler iförd en svart luvtröja med färgglada rektangulära mönster och texten "Tillsammans För Sverige." Bakgrunden är suddig och visar en röd och beige inomhusmiljö.

Liam Sallmander är verksamhetsansvarig för Tillsammans för Sverige – En del av Fryshuset. Han arbetar med ungas delaktighet och i synnerhet med frågor som interreligiös-/interkulturell dialog, identitet och rasism samt utbildar inom medling och konflikthantering. Liam brinner för att skapa möten över sociala gränser och tror starkt på kraften att få dela berättelser i syfte att motverka rasism och polarisering.

En person med vågigt brunt hår och glasögon är utomhus, iklädd en svart jacka med mässingsknappar. De står framför gröna träd och byggnader under en blå himmel. Uttrycket är neutralt och belysningen är stark, vilket indikerar att det kan vara dagtid.

Daphne Arbouz är doktorand vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande, Linköpings universitet. I hennes avhandlingsprojekt utforskar hon olika kopplingar mellan epistemiska gemenskaper och pedagogiska relationer inom ramen för det framväxande mångetniska Sverige. Hon arbetar också som projektledare för Tillsammans för Sverige.

”Nu är tid att kraftsamla”

UTTALANDE | Skolskjutningen i Örebro och den senaste tidens våg av skjutningar i Sverige har lämnat djupa sår. Vi behöver gå man ur huse för att värna det samhälle vi vill ha, skriver Sveriges interreligiösa råd.

LÄS MER »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev