Sikher i Sverige

En brun Khanda, sikhismens emblem, med ett tveeggat svärd i mitten, flankerat av två eneggade svärd, med ett cirkulärt element.
De första sikherna kom till Sverige på 1970-talet och idag bor uppskattningsvis 4 000–5 000 sikher i landet. Sikherna är en religiös och kulturell gemenskap med ursprung i Punjab-regionen i norra Indien. Sikhismen grundades av Guru Nanak på 1400-talet och bygger på läror från tio guruer. Sikhismen betonar jämlikhet, rättvisa, hängivenhet till Gud och tjänande av mänskligheten. Alla sikher bär namn som symboliserar jämlikhet: män bär ”Singh” (lejon) och kvinnor ”Kaur” (prinsessa).
En viktig del av sikhismen är de fem K:na – Kesh (orakat hår), Kara (stålarmband), Kanga (kam), Kachera (bomullsunderkläder) och Kirpan (ceremoniell dolk) – som symboliserar tro, disciplin och andligt ansvar. Gurdwaran är central i sikhiskt liv; den är inte bara en plats för bön utan också ett socialt och kulturellt nav. En viktig tradition är langar, en gratis gemensam måltid som erbjuds alla, oavsett religion, kön eller status.
Sikhismen är känd som ”tjänandets och jämlikhetens religion” och lär att Gud är en, bortom form och kön, och tillgänglig för alla genom kärlek och rättfärdighet. Inom sikhismen finns inget prästerskap. Guru Granth Sahib, sikhernas heliga skrift, är skriven på flera språk, inklusive punjabi och persiska, och betraktas som den evige gurun. En av de mest framstående gurdwaras (sikhiska tempel) i Sverige är Gurdwara Siri Guru Singh Sabha, som ligger i Stockholm och fungerar som ett andligt och kulturellt centrum för sikherna. Andra gurdwaras finns i Malmö och Göteborg.
Sikherna har etablerat flera begravningsplatser i Sverige och arbetar aktivt för att bevara sin identitet och sina traditioner. De deltar också i interreligiösa dialoger och är engagerade i välgörenhetsarbete som främjar samhällets bästa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev