Historik

Här lyfter vi några viktiga ögonblick i Sveriges interreligiösa råds historia – händelser som speglar vårt arbete för förståelse, samverkan, fred och sammanhållning.

2010

Sveriges interreligiösa råd, SIR, bildas den 4 maj, 2010 vid ett möte i Ärkebiskopsgården i Uppsala.

”Vi har skapat en nationell mötesplats för religiösa ledare i Sverige, inte en ny organisation. Vi vill stärka friheten till religiös tro och utövning, både individuellt och i gemenskap, men också vara en röst i det offentliga samtalet om etik och andlighet.”
Ärkebiskop Anders Wejryd i SKR Nyheter 5/5 2010

En mångfaldig grupp på tolv präster och religiösa ledare poserar tillsammans inomhus och ler efter ett foto.
2012
SIR uppmärksammar för första gången World Interfaith Harmony Week och skriver under ett uttalande om religions och övertygelsefriheten. Rådet deltar också i en fredsfestival arrangerad av Interreligiöst fredsforum på Medborgarplatsen i Stockholm.
2015
Vägra hata! Sveriges interreligiösa råd undertecknar ett uttalande och sprider det som en budkavle över hela landet. Medlemmarna besöker varandras heliga rum – och uttalandet läses upp vid bön och gudstjänster på över 100 platser. Kampanjen avslutades med att rådet överräckte budkavlen till kulturminister Alice Bah Kuhnke.
Bilden har en grön pratbubbla med en hjärtsymbol och den djärva vita texten "VÄGRA HATA!"
2015

”Sveriges interreligiösa råd vill verka för trygga flyktvägar till och inom Europa. Vi uppmuntrar alla religiösa församlingar och samfund att göra allt vad de kan för att
använda sina lokaler, personal och frivilliga för att hjälpa de flyktingar som kommer till
Sverige.”

Uttalande om flyktingsituationen, publiceras på helsida i Dagens Nyheter, oktober 2015.

2017
Sveriges interreligiösa råd konstitueras som förening vid rådsmötet den 22 maj 2017. På väg hem mot Stockholm/Uppsala med pendeltåget – nyblivne kardinalen Anders Arborelius håller en bukett blommor i famnen.

”Nu är tid att kraftsamla”

UTTALANDE | Skolskjutningen i Örebro och den senaste tidens våg av skjutningar i Sverige har lämnat djupa sår. Vi behöver gå man ur huse för att värna det samhälle vi vill ha, skriver Sveriges interreligiösa råd.

LÄS MER »

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev