Maha Alhaddad arbetar med Islamiska samarbetsrådet (ISR) och sitter i styrelsen för Sveriges interreligiösa råd (SIR). När hon deltog i ledarskapsprogrammet Delaktig, stark och synlig för några år sedan visste hon att det skulle bli en viktig erfarenhet. Men det hon inte visste var hur starkt nätverket och gemenskapen mellan kvinnorna skulle leva kvar – år efter år.

– Det spelade ingen roll vilken religion eller bakgrund vi hade. Vi jobbade mot samma mål. Vi kunde stötta varandra, lära av varandra och bygga något som fortsatte växa även efter programmet.
Sedan dess har Maha varit en självklar närvaro vid alla återträffar, nätverksträffar och konferenser. Hon arbetar idag med att utbilda och stärka kvinnor i Järvaområdet, och har sett vilken skillnad det gör när kvinnor tar plats och får rätt verktyg.
– Jag har sett små föreningar växa och ta egna initiativ, skriva sina egna ansökningar, hålla stora konferenser. När jag ser att jag har varit en del av den resan – då känner jag mig nöjd och stolt.
För Maha handlar ledarskap inte om att komma in som en hjälte och rädda andra. Det handlar om att lyssna, förstå och bidra med kunskap där den behövs.

– Det viktigaste i mitt ledarskap är att inte tro att jag har alla svar. Jag vill förstå varje kontext, varje församling – och sedan bidra på det sätt jag kan.
När vi frågar henne vad som ger kraft när det känns tungt är svaret tydligt:
– Att jag vet att jag har en roll. Att jag kan bidra till förändring i samhället. Det ger mig energi.
Maha har varit politiskt engagerad, jobbat som tolk, programledare, och varit aktiv i nämnder i hela landet – ofta som den första kvinnan med hijab i de sammanhangen. Hon bär en stark drivkraft att både lära sig själv och lära vidare till andra.
– Jag vill förstå samhället – och jag vill hjälpa andra kvinnor att förstå det också.
Till unga kvinnor inom trossamfund som funderar på om ledarskap är för dem har hon ett tydligt budskap:
– Jag säger ofta till unga kvinnor: ”Du är redan en ledare. Du vet bara inte om det än.”
– Många unga kvinnor väntar på att någon ska ge dem tillåtelse att leda – men det behövs inte. Du har redan allt som krävs. Du behöver bara ett sammanhang som bekräftar det.
Hon uppmuntrar därför alla kvinnor mellan 18–35 år att söka till det nya ledarskapsprogrammet Tro på dig – nästa generations ledare inom trossamfund.
– Program som detta är livsviktiga. De ger kvinnor verktyg, nätverk och självförtroende. Vi behöver fler kvinnor som vågar ta plats och leda – på sina egna villkor.
Vill du också hitta din röst som ledare?
Nu är ansökan öppen till Tro på dig – ledarskapsprogrammet för kvinnor 18–35 år inom trossamfund.
Nu är ansökan öppen till Tro på dig – ledarskapsprogrammet för kvinnor 18–35 år inom trossamfund.
