Under två intensiva dagar genomfördes utbildningen Dialog för fredlig förändring (Dialogue for Peaceful Change, DPC) inom ramen för Projekt Tillit. Deltagarna fick ta del av metoder för konfliktförståelse och medling, med utgångspunkt i en modell utvecklad vid Corrymeela fredscenter under inbördeskriget på Nordirland.
Utbildningen gav insikter i hur konflikter uppstår ur både sociala och biologiska perspektiv. Deltagarna reflekterade över sina egna konfliktstilar och hur de agerar i utmanande situationer. De fick också verktyg för att analysera konflikter, identifiera huvudaktörer och förstå dynamiker som påverkar omgivningen över tid. En viktig del av utbildningen var också att stärka gruppkänslan genom samarbetsövningar och interaktiva moment.
Deltagarnas reflektioner För att få en bild av hur utbildningen har upplevts och vilka lärdomar som deltagarna tar med sig, har vi skickat ut några frågor:
- Vad tar du med dig från utbildningen?
- Hur har din förståelse för konflikter förändrats?
- Vilka verktyg eller insikter tror du kommer vara mest användbara i ditt arbete eller vardagsliv?
- Finns det något moment under utbildningen som gjorde extra starkt intryck på dig?
Anna Angelochek, en av deltagarna, berättar:
”Från dessa dagar tog jag med mig nya verktyg för att förebygga och lösa konfliktsituationer. Jag tittade in i mig själv och tänkte om en del saker. Jag träffade också många underbara människor.”
Vidare reflekterar hon över hur hennes syn på konflikter har förändrats:
”Efter denna workshop vidgades själva begreppet konflikt för mig och dess förståelse och gränser blev tydligare. Jag har också fått en djupare förståelse för hur man kan undvika konflikter, inte genom att undvika dem helt, utan genom att möta dem ansikte mot ansikte och lösa dem på ett sunt och adekvat sätt.”
Anna beskriver också hur utbildningen kommer att vara användbar i framtiden:
”Alla verktyg som presenterades under workshopen kommer att vara mycket användbara i mitt arbete och vardagsliv. Jag är glad att mina nya erfarenheter kan hjälpa till att lösa konfliktnära situationer.”
Vi ser fram emot att ta del av deltagarnas svar och fortsätta arbetet för en ökad förståelse och fredlig förändring i samhället.
Bonusmöjlighet för deltagarna Som en extra möjlighet kunde deltagarna även ta del av ett samtal med Standing Together, en judisk-palestinsk gräsrotsrörelse i Israel som arbetar för fred och demokrati. Evenemanget arrangerades av Olof Palmes Internationella Center, Familjen Robert Weils Stiftelse och Kulturhuset Stadsteatern och hölls den 19 februari på Kulturhusets hörsal.
Frågor kring utbildningen kan ställas till: tillit@interreligiosaradet.se.